Resedagbok från skol WM

Sören Olsen

2013 apr 22

Efter en lååång hemresa med buss, flyg och tåg, nådde en solbrun eller röd ett kallt Eksjö sent söndag kväll.

Skol-VM 2013 Portugal, Söndag Kl. 10 på söndagen den 14e april samlade vi vår grupp från Eksjö OLGY, bestående av sex tjejer och sex killar plus vår tränare Sören, på RIGs elevhem. Det var början av en resa till Portugal, där Skol-VM 2013 äger rum. Tillsammans åkte vi först med tåget från Eksjö till Nässjö och sedan till Kastrup, varifrån vi tog planet till Lissabon, Portugals huvudstad. I Lissabon hade vi mycket tid över eftersom flyget till Faro skulle gå mer än fem timmar efter ankomst till Lissabon. Vi använde tiden till att promenera runt lite grann i Lissabon, en fin stad med många gamla byggnader. När vi hade ätit lite åkte vi med bussen tillbaka till Lissabons flygplats och väntade en liten stund på flyget. Kl. 12 på natten, portugisisk tid, vilket är en timme efter svensk tid, kom vi äntligen fram till Faro, men väl där skulle vi också komma till hotellet på något sätt. Vi valde att ta en taxi. Slutligen fick vi alla våra rum och kunde sova – alla var jättetrötta och somnade direkt. Imorgon ska vi åka vidare till Vila Real de Santo António, den byn där Skol-VMs TC är.
Rafael & Anna

Måndag Vi fick sovmorgon till klockan 09.30 då det var dags för frukost. Vi skulle egentligen blivit hämtade kl. 11.00 men några missförstånd uppstod och tiden blev istället 17.30. Dagen spenderades vid hotellets pool och inne i Faro, där tjejerna shoppade och killarna spelade fotboll. Mattias åt feta baguetter och resten åt kött och pommes. Många brända kroppar i den stekande solen, temperaturen var 20-25 grader. På eftermiddagen blev vi upphämtade och tillsammans med den franska truppen tog vi oss till Monte Gordo där vi nu ska tillbringa resten av veckan. Middagen var buffé med både varmrätt och dessert. Tjejerna har spanat in stranden och snygga Nya Zeeländare medan killarna checkade terrängen. Nu har vi haft ett infomöte om morgondagens händelser och ska snart gå och lägga oss. Moa & Mattias Tisdag Vi gick upp halv åtta för frukost på hotellet. Det bjöds på bröd, flingor och saftig, söt yoghurt. Klockan nio var det dags för det första model eventet, cirka en kilometer från hotellet. Det var kontroller som togs i valfri ordning. Efter krångel med bussarna kom vi sedan iväg till det anda model eventet inför långdistansen. Bussen parkerade vid ett väldigt fint och underbart skogsområde och alla blev förväntansfulla för att få springa i den fina terrängen. Men till allas förskräckelse var i stort sett alla kontroller placerade ute på ett taggigt, öppet och varmt kontinentalområde. Efter detta pass är allas största fiende gultörne, som är brutalt taggig och smärtsam. Lunchen var som alla andra måltider, friterad och köttrik. Sedan var det fritid i några timmar som spenderades på beachen. Vissa spelade volleyboll med bland annat Agneta Sjödin och killen som gör Svampbob-rösten, vilket Jeanette var ganska lyrisk över. Mycket sol och bad senare var det dags för att åka till invigningen. Vi promenerade i hettan med långa byxor, då shorts var förbjudet. Invigningen bjöd på sång, balett och akrobatik. Det vara ganska överdrivet men riktigt underhållande och komiskt att uppleva Vi fick även en sverigefantast i hälarna som vi nu inte kan bli av. När vi kom tillbaka till hotellet var de flesta trötta och det blev snabbt tyst i rummen.

Josefine & Filip W Dagen började med bris från havet och en gryende sol. På schemat stod en medeldistans i snabb, men lurig, kustterräng. Första start var 9:30 med ett startdjup på över 2,5 timme, så för de som satt kvar i karantänen länge fick det varmt. Alla var taggade för att göra sitt bästa i den stekande hettan. Tjejerna stod för en fantastisk laginsats då de tog alla medaljerna. 1:a Tilda, 2:a Josefine, 3.a Jeanette, 5:a Moa och 10:a Gabriella. Killarna gjorde även de en bra insats. Filip G lyckades bli 5:a, vilket belönades med en plats på podiet, medan Filip W blev 8:a och Mattias 11:a Oturligt nog för Oskar så hade han råkat hoppa över en kontroll, så en förväntad fjärde plats blev istället diskvalifikation. Undertecknad gjorde även han ett bra lopp och vann klassen före en fransos och en italienare. På spurten, som förövrigt var på stranden, ett stenkast från atlanten, blev vi glatt påhejade av svenskarna som bor på hotellet, så man kunde ta ut de sista krafterna man hade. Tyvärr så blev det väldigt mycket spår i terrängen, vilket ledde till att de som starta sent hade ett övertag. På eftermiddagen så var det fritt att göra vad man helst behagade. Stranden var ett givet val för de flesta. Nästa tävling är på fredag, en långdistans i en öppen terräng med många taggiga låga buskar. Allt för oss den här gången.

Skrivet av Tilda och Markus, i ett stekande Portugal.

Dagen började med bris från havet och en gryende sol. På schemat stod en medeldistans i snabb, men lurig, kustterräng. Första start var 9:30 med ett startdjup på över 2,5 timme, så för de som satt kvar i karantänen länge fick det varmt. Alla var taggade för att göra sitt bästa i den stekande hettan. Tjejerna stod för en fantastisk laginsats då de tog alla medaljerna. 1:a Tilda, 2:a Josefine, 3.a Jeanette, 5:a Moa och 10:a Gabriella. Killarna gjorde även de en bra insats. Filip G lyckades bli 5:a, vilket belönades med en plats på podiet, medan Filip W blev 8:a och Mattias 11:a Oturligt nog för Oskar så hade han råkat hoppa över en kontroll, så en förväntad fjärde plats blev istället diskvalifikation. Undertecknad gjorde även han ett bra lopp och vann klassen före en fransos och en italienare. På spurten, som förövrigt var på stranden, ett stenkast från atlanten, blev vi glatt påhejade av svenskarna som bor på hotellet, så man kunde ta ut de sista krafterna man hade. Tyvärr så blev det väldigt mycket spår i terrängen, vilket ledde till att de som starta sent hade ett övertag. På eftermiddagen så var det fritt att göra vad man helst behagade. Stranden var ett givet val för de flesta. Nästa tävling är på fredag, en långdistans i en öppen terräng med många taggiga låga buskar. Allt för oss den här gången.

Skrivet av Tilda och Markus, i ett stekande Portugal.

Fredag 19/4 Dagen idag kantades mest av allt av blod, svett och tåtar för dem flesta. Dagen började som vanligt med den goda frukostbuffén med laddning inför den väldigt tuffa långdistansen som väntade en bit utanför Monte Gordo. Efter en hel del problem med transporten ut (vi är ju i Portugal) kom vi i alla fall ut till tävlingen. Där stod en riktigt tuff utmaning framför oss, bl.a. stekande sol, kuperad terräng och brutala taggsnår som hindrade löphastigheten. Taggarna går att beskriva som hemska, brutala, fruktansvärda och alla andra sådana hemska ord vi kan. Alla hade nog sammanlagt mer än 1 meter tagg i sina ben och händer efter tävlingen. Vi ägnade sedan största delen av eftermiddagen till att plocka taggar ur oss själv och på varandra. Men det fanns trots detta flera glädjeämnen denna dag. Markus tog i killklassen sin andra raka seger men idag satt den hårt inne då segermarginalen endast var 9 sek. Filip G gjorde också ett bra lopp och kom 6:a. I tjejklassen tog Gabriella en rejäl revansch ifrån onsdagen och vann med hela 4 min före Josefine (2:a) och Jeanette (3:a) som båda tog två nya fina medaljer. Kvällen ägnades sedan som sagt åt taggplockning, middag, chillade på rummen och peppning inför morgondagens friendship stafett. Av: Jeanette Jönsson Hellstadius & Gabriella Gustafsson

      Lördag

Ännu en tidig morgon med samma matutbud till frukost. Sedan bar det av med buss mot Friendshipstafetten där man träffade sina två lagkamrater. Efter att man hämtat ut kartor och nummerlappar till laget så skulle man under en halvtimma lägga upp och planera loppet. På kartan fanns ett antal kontroller utspridda som alla skulle tas plus tre stycken samlingspunkter där hela laget skulle samlas och stämpla tillsammans. Vissa hade tur och hamnade med löpare som kunde prata engelska och i ett fall en som kunde prata svenska, och andra kom med löpare som var omöjliga att kommunicera med. Stafetten startade och det blev kaos vid de närmaste kontrollena där folk fick stå och köa. Vid den första samlingspunkten samlades de flesta lagen ihop ganska fort och drog sedan vidare. Andra lag hade vissa problem med samlingen och fick vänta på sin tredjelöpare väldigt länge. Två lag med svenska löpare, bestående av Oskar och Filip, fick sitta och njuta av solen ett tag i väntan på en från Belgien och en från Moçambique. Belgaren kom efter en halvtimma efter att ha hittat tre kontroller och det ena laget kunde fortsätta. Filip gav sig ut och letade efter sin löpare och hittade honom efter ca 55 minuter, då hade han inte lyckats hitta en enda kontroll. Resten av tävlingen flöt på bra och det vinnande laget vann på 32 minuter, det bästa laget med en svensk löpare kom på plats 15 med sina 38 minuter. En timma och 6 minuter efter det vinnande laget kom Filips lag, 18 minuter efter de som kom näst sist, men Filip var glad för han hade gjort en ädel gärning och försökt lära killen från Moçambique att orientera. Efter tävlingen byttes det kläder och precis som dagen innan så var Portugiserna helt galna och hade med sig tiotals olika tröjor och byxor. Personer från alla olika länder bytte kläder med varandra, kommunikationen fungerade inte alltid så bra men kläder kunde alltid bytas. Efter att alla kommit tillbaka till hotellet och ätit pommes och kött som det oftast blev till lunch och middag varje dag så blev det dags att leka sönder sig i de ultrafeta brutala vågorna i några timmar. Man blev enormt mörbultad och man fick kramp ett antal gånger men vi var ändå några stycken som tyckte att det var bland de roligaste sakerna på resan. Vi tävlade även mot ett annat land i att gräva den djupaste gropen i sanden med enbart händer och hotellets vita handduk till hjälp, vi vann med vår ca 1,6 meter djupa grop. Efter middagen samlades alla i bussarna för att ta sig till avslutningsceremonin och den sista stora prisutdelningen. Det började med några nummer med små tjejer som åkte rullskridskor och lite annat. Sedan blev det en maffig prisutdelning i lagtävlingen där Sverige vann tre utav fyra möjliga guld. Det var endast sandvikenkillarna som inte lyckades ta någon medalj där. Efter prisutdelningen följde massvis med dansnummer, några var bra men de drog ut på tiden. Sedan några tal som var brutalt långa som sög energin ur alla som tvingades lyssna. Skol-VM avslutades sedan genom att några scouter drog ner flaggan. Och så var det 30 minuter kvar till disco och efter det åkte bussarna tillbaka till hotellet. Sedan bar det av mot stranden där många ungdomar från olika nationaliteter umgicks långt in på natten. Av: Oskar