Testdagar på Bosön

Linda Nordin

2020 sep 8

Nu har årskurs 1 och 3:s RIG-elever tagit oss igenom två (alternativt en dag som det blev för årskurs tre eleverna på grund av det rådande läget med Corona som är nu) spännande och lärorika testdagar på Bosön. Dagarna har fyllts med tre olika tester, underbar mat och nya upplevelser

Taggade, nervösa och spända lämnade vi i torsdags morse Eksjö i två mini bussar med siktet mot Stockholm och Bosön, Sveriges centrala anläggning för elitidrottränarutnildningar och syreupptagningstester. Efter en lång bilresa klev vi spända ur bussarna och möttes av en jätteanläggning för alla slags idrotter. Vi leddes direkt in i den stora hallen med en fin blå 200m rundbana där det för många första testet skulle göras, tröskeltestet. Under detta test springer du på rundbanan i ett bestämt tempo med hjälp av en signal som skall ljuda vad femtionde meter. Vad fjärde minut stack dom sen dig i fingret för att läsa av ditt laktat för att ta reda på när du fick mjölksyra. Utöver tröskeltestet skulle det under dessa dagarna även genomföras ett rörelsetest och det för många läskigaste testet, VO2max-testet.

En del av oss snörade direkt på oss dojorna och påbörjade våra tester. Sedan rullade det på med tester hela dagen och mat fick vi springa och äta i den fina restaurangdelen när en lucka öppnades. Treorna hade alla sina tester första dagen vilket var tufft för många av dom, men dom krigade alla på superbra. Trötta men med massor av ny kunskap gav de sig sen hemåt tillsammans med Svenne.

Linda däremot hade turen med sig och fick heja på oss ettor ytterligare ett dygn på Bosön. Kvällen bjöd sen på ytterligare välordnad mat, bus i rundhallen för oss som hade lite för mycket energi kvar och sist men inte minst massa foam-rolling. Vi kröp sen alla ner i våra sängar och somnade direkt efter en intensiv dag med massa nya kunskaper och upplevelser.

Dagen efter vaknade vi alla utvilade, men det saknades någon. Klara hade fått ont i halsen och blev tidigt på morgonen upphämtad (vi håller alla tummar och tår för att hon snabbt kryar på sig). Situationen som redan var speciell på grund av Corona blev nu ännu mer speciell. Vi hade ju alla umgåtts med Klara och chansen fanns ju att någon mer bar på sjukdom. Turen var dock på vår sida och beslutet föll på att vi skulle få köra testerna ändå. Dock med en del anpassningar till detta, bland annat bara alla testledare visir under dagen och vi fick ha munskydd under vissa delar av dagen.

Taggade och mätta efter en underbar frukost snörade vi på oss skona igen och det var nu dags för det omtalade VO2max-testet. Detta testet går till på så sätt att du springer på ett löpband med en syrgasmaskmask och sele i det tempo som du fått från tröskeltalet. Sen kommer lutningen ökas en grad för varje minut och du springer helt enkel tills du kollapsar och selen fångar dig.

Sist men för många värst var sedan rörelsetesterna där man tillsammans med en sjukgymnast gör ett antal rörelseövningar. Detta utvärderas sedan tillsammans med sjukgymnasten. Många lämnar detta test med flera övningar som kan göra jätte skillnader för individens träning och fortsatta utveckling.

Efter ytterligare en underbar lunch lämnade även vi ettor (+Linda) Bosön med massa ny kunskap att använda i vår träning.

Tack för dessa underbara dagarna!