Besök av världens genom tiderna bästa orienterare

Simon Harden

2018 Nov 28

Man märkte tidigt att det var en speciell tisdagsträning. Ett otroligt proffsigt PM var komponerat och en utmaning utöver det vanliga var att vänta. Vid bussingången satt en lång fransman och slösurfade.

Man märkte tidigt att det var en speciell tisdagsträning. Ett otroligt proffsigt PM var komponerat och en utmaning utöver det vanliga var att vänta. Vid bussingången satt en lång fransman och slösurfade. Dagens träning var en gafflad momentbana komponerad av Gueorgiou bestående av 4 moment: En inledande korridor, kontrollplock, brunbild + en avslutande (KM) Mikrosprint.

Två lyckligt lottade elever fick möjligheten att bli uppföljda av Thierry. Fantastisk erfarenhet för dessa två. Den uppskattade och kluriga träningen avslutade som sagt med KM i microsprint med emit. KM segrare i denna disciplin blev Emil A och Emma E, grattis! När det sånär mörknat bar bussen av hemåt igen och pulled pork och potatis väntade oss i maten. Efter den uppskattade maten var det dags för föreläsning med dagens huvudperson.

Föreläsningen handlade om hur Thierry utvecklades till världens genom tiderna bästa orienterare. Nedan följer en sammanfattning från Gueorgious föreläsning:

Thierry Gueorgiou föddes 1979. Hans intresse började redan i tidig ålder då han växte upp i en orienteringsfamilj. Woc 1987 var Thierrys första upplevelse av ett VM, då han tittade på från läktaren. – En viss svensk vann lången detta år. Samma svensk, Kent Olsson, var Thierrys första idol. Året efter vann Gueorgiou sin första ”internationella tävling” då han blev ”world champion” i M11. Här skapades Thierrys dröm att bli världsmästare på riktigt. Gueorgiou var otroligt motiverad och varje sommar mellan 1991-1999 åkte han och hans familj och tränade i Skandinavien. Thierry var coachad av sin far fram tills 2003. 2003 var året för Gueorgious verkliga genombrott då han vann sitt första av många vm guld. Faderns träningsfilosofi var att alltid träna med karta. Därav har Thierry alltid tränat stor del ren orienteringsteknik. Gueorgiou har även sen barnsben jobbat med mental träning och att visualisera hans framtida lopp och framgångar. Thierry upplever att detta varit ett stort hjälpmedel i hans framgång. Kort fakta om Thierry Gueorgiou.

• Gueorgiou sprang sitt första jvm 1995- 15 år gammal.

• Thierry sprang sitt första vm 1997- enbart 17 år gammal.

• Thierry har totalt vunnit otroliga 11 VM guld och plockat 3 VM silver och 4 VM brons samt ytterligare 22 medaljer från övriga internationella mästerskap.

Han har under sin karriärer upplevt förbättringen i kartkvalité med mer detaljerade kartor och hur man som löpare behöver anpassa sig till olika kartritares still för bästa möjliga förutsättningar.

Gueorgiou berättade även om hans egenkomponerade mycket välkända orienteringsteknik: ” Full speed no mistake ” Nedan skrivs vad som är viktigt inom tekniken.

• Synlighet - Det tydligaste detaljerna använde Thierry mest

• Framförhållning och förenkling - Dessa 2 är något Thierry tränat mycket på, hans framförhållning är alltid långt före vart han är på kartan.

• Höjdkurvor - Thierry kan följa en höjdkurva lika enkelt som en stig.

• Kompass - Kompass bör bli en del av din rutin, kompassen bör användas som ett säkerhetsbälte.

Få in dessa rutiner och det kommer gå bra för dig! Thierrys bästa träning att utvecklas med: kurvbild, kontrollplock och hans personliga favorit: korridor. Gueorgiou tränade som om det vore tävling, vilket gjorde det lättare för honom på tävlingarna. Thierry var extremt noggrann med sina förberedelser inför tävlingar.

Under hela Thierrys karriär han använt sig av en nyckelformel, att luta sig emot och finna motivation från, vilket lyder: P = S x M (P – prestation / S- skillls – skicklighet / M – motivation) Och sammanfattar i 4 steg hur man vinner ett VM guld.

• Förberedelser

• Träning

• Ha kul

• Ta till vara på det du kan påverka, lägg ingen vikt på saker du inte kan påverka.

Denna legend till orienterare avslutar föreläsningen på följande sätt: ”Inget är omöjligt, bara en fråga om tid. Det är upp till individen att göra jobbet.”

Så avslutades en mycket inspirerande och motiverande dag.
/ Isac E