Slovenienlägret

Jacob Lindstam

2018 Mar 7

Dagen började med sovmorgon fram till 9 då vi kom fram till boendet sent igår kväll. Frukosten bestod...

Dag 1 Onsdag 7/3

Dagen började med sovmorgon fram till 9 då vi kom fram till boendet sent igår kväll. Frukosten bestod som vanligt när man är utomlands av socker och många njöt av en chokladcroissant. Sedan begav vi oss upp till starten för lägrets första pass som var en downhill medeldistans. Därefter var det dags för lunch som bestod av för lite pasta, något slags kött och grönsaker med mycket vinäger. Klockan 14.00 bar det av mot lägrets andra pass, en kontrollplock. Det var kontinental terräng med många taggbuskar. På vägen hem från träningen stannade vi på Spar för att handla. Många var nöjda med besöket då det var väldigt billigt. Sedan var det snabb dusch och middag. Resten av kvällen spenderades med fotbollsspel, kortspel och frisörsalong.

Hälsningar Alva och Ebba H

Dag 2 Torsdag 8/3

Hej, glad alla kvinnors dag!

Klockan 8:30 åkte bussen iväg mot den vackra kuststaden Koper, där vi genomförde lägrets första sprintpass. Koper bjöd på ett klurigt sprintområde med små gränder och ett fåtal läskiga hundar. Många valde att ta det lite lugnare, då läsårets tredje PPPT stundade senare under dagen i en annan kuststad vid namn Izola, dit vi begav oss när alla var i mål.

Förhållandena för PPPT var optimala då det både var varmt och soligt! Vi hade dock problem med att hitta toaletter, men humöret var ändå på topp. 11:40 gick första start och det bjöds på ännu en klurig sprint i gammal medelhavsstad. I damernas klass segrade Alva Sonesson efter en mycket imponerande prestation. I herrarnas klass var det jämnt enda tills sista kontrollen där August stod som segrare efter ett bättre genomförande av sista sträckan.

Efter en liten promenix med trötta sprintben kom vi fram till en restaurang där vi skulle spendera kommande timmen ätandes pizza för att ladda om för eftermiddagens JVM-relevanta pass.

Dagens tredje och sista pass bestod av en fin medeldistans på öppna landskap, med god sikt och fina vyer. Underlaget var desto sämre då det bestod till 99% (inte riktigt) sten. Alla lyckades ta sig tillbaka någorlunda helskinnade, för att sedan göra sig klara för hemfärd i det fortfarande strålande fina vädret.

På bussen hem var det dags för kartgenomgång där vi satte oss i par och diskuterade dagens mycket utmanande prövningar. Mycket lärorikt! (Sponsrat av Eksjö OLGY)

Väl hemma åt vi en god middag bestående av biff och potatismos, men också mer pizza! Mätta och glada spenderade vi resten av kvällen med plugg, kortspel eller diverse andra aktiviteter.

Pozdravljena Amanda och Oscar!

Dag 3 Fredag 9/3

Hejsan bloggen! Dagen började likt övriga dagar med frukost. Dagen till ära hade äggen bytts ut mot munkar, spännande!

Efter ett ökat sockerintag satt alla i bussen vid 08:30 för att åka till dagens första, och enda, träning. Idag bjöds det på en kurvbild i samma område som onsdagens kontrollplock. Terrängen var utmanande med negativ kurvbild och intensiv kartläsning krävdes mestadels. Efter hårda fighter mot taggbuskar tog sig alla tillbaka till bussen för ombyte och häng i solen.

Efter att vi njutit av det varma solskenet rullade bussen mot Sezana för lunch. Pasta Carbonara, kalkonstek eller bläckfisk avnjöts innan det var dags för avfärd igen. Den här gången rullade bussen mot Skocjan Caves för en grottvandring!

Vi blev tilldelade en väldigt humoristisk guide vid namn Anna eller Ana. Anna/Ana visade oss igenom det 3 kilometer långa grottsystemet som var öppet för turister. Hon berättade inlevelsefullt om stentappar som växte från grottans tak och golv. Dessa stentappar är mycket intressanta då det växer, hela 1cm var 150:e år, snabbt!! Vi fick även beskåda en forsande flod som gick igenom grottan. Anna/Ana informerade oss om att det här var Europas största grottflod! Vid floden fick vi även se de rutter som turister på slutet av 1900-talet fick ta. Vi alla var mycket glada över att gångsystemet har blivit säkrare 😉 Grottvandringen var mycket uppskattat och väldigt häftig!

I skrivande stund sitter vi på vandrarhemmet och inväntar en ny Slovensk-specialitets-middag, spännande att se vad vi får den här kvällen. Därefter kan tiden fördrivas på valfritt sätt innan vi går och lägger oss. Morgondagen bjuder på tävling, vilken blir säsongspremiär för många!

Stay tuned //Erika med mentalt stöd av Oskar S

Dag 4 Lördag 10/3

Dagen började med behövlig sovmorgon innan bussen rullade iväg mot kartan Dutovlje vid 09:45. Alla satt förväntningsfulla och spända i bussen då för många årets första tävling stod på schemat.

Väl på TC bjöds det på fint väder och bra banor. Den negativa kurvbilden, den mycket snabblöpta terrängen och de många kontrollerna ställde till det för en del av oss. De som dock lyckades i att sicksacka mellan alla taggbuskar var Erika, Jonas och Axel som tog varsin seger. Grattis till er!😊

Alla resultat från tävlingen hittas här: http://orienteeringonline.net/ListOfStartTimes.aspx?ListType=2&CompetitionID=3623

När tävlingen var avklarad avnjöt vi de mustiga mackorna som vi fått med oss i lunchpåsar medans vi sakta rullade hemåt. Resten av dagen spenderades på boendet med vila, plugg, kort- eller fotbollsspel. Vi hann också med att äta en god middag som bestod av pasta och kyckling, mums!

Några timmar innan läggdags startade det som alla väntat på: Mellomys! Många samlades framför Olofs dator för njuta av den fina musiken och heja på sina favoriter. Vi fick till och med dispens av Jocke att vara uppe 10 minuter efter den utsatta sovtiden för att se vinnaren. Därefter var det dock bums i säng, då ännu en tuff tävlingsdag väntar…

Dag 5 Söndag 11/3

Dagen inleddes tidigare än de andra dagarna, redan klockan 07.15 serverades det frukost. Klockan 08.30 bar det sedan av till Preloze för dagens långdistans i Lipica Open. Dagen till ära bjöds det på regn, men lyckligtvis inte alla de 60 mm som det hade utlovats!

Långdistansen blev en stenig, gropig och taggig, men framförallt; rolig tävling. Många blandade resultat, men vi tog hem segern i samtliga klasser! Kul! Efter några timmar spenderade i bussen, eller på Event Center i väntan på prisutdelning bar det till slut hem igen.

Eftermiddagen spenderade många med plugg, medan andra valde att samla krafter inför kommande utmaningar. Till middag bjöds det på lasagne, vilket uppskattades av de flesta. Efter detta var det dags för kartgenomgång, där vi delades in i grupper och diskuterade våra erfarenheter av den slovenska terrängen med varandra. Riktigt lärorikt! Nu tar vi snart kvällen, taggade på nya träningar.

JKL & SS

Dag 6 Måndag 12/3

En dag som innehöll allt från att träna på att bomma till pizzabuffé och massor av skratt! Dagen började med att klockan ringde 07:20, men för vissa ringde inte klockan innan långt senare när frukosten redan låg djupt ner i de morgonpiggas magar…

08:30 var det i alla fall dags för avfärd till dagens första träning. Programmet bjöd på en momentbana som dagens första träning. Det var en härlig blandning av kontrollplock, kompassträning, korridor och en massa taggbuskar. Vädret var med oss tills strax före avfärd då himlen öppnade sig och de sista tappra löparna fick kasta sig in i bussen för att klara sig undan regnet.

Till vår stora glädje bestod lunchen av god pasta med kött och sallad utan vinäger – något som vi tröttnat på under veckan. Som avslutning på denna delikata måltid serverades olika sorters tårta, något som vi glatt högg in på, tyvärr överraskades några av en mycket annorlunda smakupplevelse som inte blev lika positiv som väntat. Men som tränarna säger, vi åker på läger för att utvecklas som orienterare och lära oss mer om landets kultur och dit borde väl även maten räknas?

Efter ett par timmars vila var det dags att återigen bekanta sig med gårdagens tävlingsområde, en träning i par där syftet var att bomma. Eller ja, inläsningsövning är en bättre beskrivning på spektaklet. Även här verkade vädret vara på vår sida men redan efter halva passet öppnade sig himlen för andra gången denna dag, men vad gör det när vi fick göra det roligaste vi vet?

Efter ett kort men välbehövligt stopp vid en matbutik på vägen hem där diverse proviant inhandlades (för alla oroliga föräldrar, det var såklart endast frukt och grönsaker som köptes, vi lovar!!) välkomnades vi tillbaka till en mycket välfylld och såklart uppskattad pizzabuffé! Nu väntar en lugn stund innan lamporna släcks för natten!

Tack och hej från ett något regnigt men fint Slovenien Hugo J och Klara A

Dag 7 Tisdag 13/3

Cha cha bloggen! Vårt årliga utlandsläger, detta år belägen i slovenska staden Ajdovscina börjar lida mot sitt slut. Många slitna kroppar har idag varit ute och kämpat runt på den längsta och mest fysiska träningen på lägret följt av en Par OL träning. Två mycket givande träningar och vi börjar lära oss hur man ska orientera i de slovenska skogarna (Kolla gärna www.eksjoolgykartor.se).

Efter en mustig bit pizzalasagne, gryta med smarrig fantasaft och chokladdoppade pannkakor börjar folk packa ihop lite smått inför hemresan imorgon. Eller vem försöker vi lura. Man panikpackar ju den sista kvarten.

Imorgon laddar vi även för den ökända lägerstafetten som avgörs på berget jämte boendet. Önska oss lycka och så säger vi godnatt härifrån. Ha det gött, Hajjj!

Skribenter: Emil A & Mattis P

Dag 8 Onsdag 14/3

Nu är ännu ett roligt läger slut för denna gången! Dagen började med att vi behövde gå upp tidigare för att hinna med att springa en lägerstafett innan vi behövde fara tillbaks till Milano Bergamo flygplatsio för att åka hem till Skavstis.

Lägerstafetten avgjordes uppe på berget i solskenet, som låg just bredvid boendet i Ajdovscina. Någon hade beställt väldigt vackert väder som bjöd upp emot 15 grader och strålande sol. Efter en tuff kamp blev det August och Ebba som tog hem segern. Grattis!

När vi var i mål så fick vi duscha och äta hastigt för att vi skulle kunna åka till flygplatsen för att skippa den farliga milanotrafiko. Efter en fyratimmars resa ankom vi flygplatsen i GOD tid. Vissa valde att äventyra på flygplatsen och vissa gick under motorvägen till det exotiska shoppingcentret för att shoppa mat och billigt godis. Sedan var det dags för en flygtur.

Mitt i natten anlända vi till Skavsta där vår lyxiga buss väntade på oss hem till ljuva Eksjö. De flesta utnyttjade resan till att sova. Vi kom sen hem vid 2 tiden

/Akis o Strumpan