Testdagar på Bosön

Jacob Lindstam

2017 sep 7

15.30 på måndagseftermiddagen var det dags att ge oss av mot Bosön. Många av de äldre eleverna var förväntansfulla över att få se om de hade förbättrat sina testvärden från förra gången. Många av de yngre eleverna var istället nervösa för att göra testerna för första gången.

Dag 1:

15.30 på måndagseftermiddagen var det dags att ge oss av mot Bosön. Många av de äldre eleverna var förväntansfulla över att få se om de hade förbättrat sina testvärden från förra gången. Många av de yngre eleverna var istället nervösa för att göra testerna för första gången. Bussresan tog drygt fem timmar. Efter en lång bussresa var det skönt att komma fram. Efter att vi hade fått reda på våra rumskamrater och hittat våra rum var det dags för ett litet kvällsfika. Klockan 22.00 var det sängdags.

Dag 2:

Frukosten serverades mellan sju och nio på morgonen. Beroende på vad man hade inbokat på schemat åt man olika tider. Det första testet som genomfördes var laktattestet. Man springer ungefär 4 minuter per hastighet och där i mellan togs blodprover för att mäta laktathalten i blodet. Vid ett värde över 4 mmol blev man avplockad. På så sätt får vi reda på var man har sin laktattröskel (när kroppen börjar ansamla mjölksyra). Med hjälp av resultaten vet man hur man ska ligga pulsmässigt under till exempel ett tröskelintervallpass. Nästa test för de flesta var VO2MAX-testet. Genom att göra det får man reda på dels sin maxpuls men även ens maximala syreupptagningsförmåga. Beroende på resultatet från tröskeltestet springer man på olika hastighet på maxtestet. Testet utförs på ett rullband. Rullbandets lutning ökar för varje minut. Ens uppgift är att springa tills du inte orkar mer. På lunchen kunde vi välja mellan tre olika maträtter. Det fanns bra valmöjligheter, stort utbud. Testandet fortsatte och rörlighetstest genomfördes. Där träffade vi en sjukgymnast som man tillsammans med gick igenom vissa övningar. Utifrån hur det gick fick vi efter ett antal övningar som man framöver borde jobba med för att vara ”tillräckligt” rörlig i hela kroppen. Klockan 16.00 var det dags för samarbetsövningar. Där byggde vi bland annat ett så högt torn som möjligt av marshmallows och spaghetti. Men vi gjorde också många övningar utomhus med rockringar och bollar. Dessa övningar gjordes för att föra gruppen samman. Därefter var det middag med samma bra utbud som på lunchen. Sen blev det en hel del kortspelande fram tills kvällsfikan.

Dag 3

Denna dag tränade man antingen orientering vid Grönsta gärde eller lyftteknik med en instruktör. De som inte gjort sina maxtester gjorde dem. Ihoppackning av rummen genomfördes och vi la våra väskor i ett rum. Sist men inte minst var det dags för föreläsning med Anders Ekstrand. Denna gång var det först lite repetition med de nya ettorna men vi gick också igenom några nya saker. Mest var det om hur vi skulle tänka under SM-tävlingarna. Hur vi skulle agera om ”apan” hälsade på och hur man ska förebygga den från att göra det. Sen var det hemresa. Alla var väldigt trötta, många tyckte det var skönt att åka hem. Vi stannade i Linköping och åt. Många åt på IKEA andra på MC Donalds. Vi var äntligen hemma vid 7-tiden.

Skribenter:

Simon och Hugo