Skol VM i Turkiet, resedagbok

Linda Nordin

2015 apr 19

Häng med i resedagboken från Skol VM i Turkiet här på hemsidan, denna nyheten kommer dagligen att uppdateras, så är du nyfiken kan du hänga med på resan här.

Internationella skolidrottsförbundets hemsida med information och resultat ISF orientering eller Arrangörens hemsida

Turkiet Dag 1

Hejsan alla där hemma! Nu har vi avklarat våran resa hit och första dagen. Än så länge har den innehållit bad, model event och invigningsceremoni.

Vi vaknade trötta imorse på grund av en sen ankomst till hotellet. Redan då hade vi lärt oss att allt tar lite längre tid än vad som lovas. Så förvänta er 11 tålmodiga ettor när vi kommer hem. Vi tog oss tillslut ner till frukosten där vi möttes av en ofantlig stor mängd mat. Vi lovar, här var det allt ifrån pannkakor till riktiga kakor.

Mätta och belåtna bar det av med buss till Model event. Model event bjöd inte bara på nya terrängtyper utan även det första doppet i havet för dem flesta. Här påbörjades även vår interna poäng tävling á la Svenne. (Svenne har förövrigt varit på riktigt bushumör hela resan då han tex tagit kort på alla sovande elever). Poängtävlingen går till så att man får poäng för varje ny kontakt man skapar. 2 poäng för motsatt kön och 1 för samma. Här har våra språkkunskaper använts flitigt, Bella har till och med briljerat med kinesiska.

Efter lunchen som toppade frukosten med mängd mat så var det dags att på riktigt starta Skol-VM med invigningsceremonin. Här blev vi än en gång påminda om att "five minutes" betyder sin 5 dubbla tid. Men när vi marscherade iväg mot den maffiga utomhusteatern så var allas humör på topp. Väl framme möttes vi av hög musik för att tagga upp alla till tusen. Själva ceremonin var dock en utdragen process innehållande högt uppsatta herrars tal. Men vad gör man inte för cash då Skol-VMs arrangörer fick 100 000 kr för varje herre som talade enligt Svenne. Något som underhöll nästan alla under var den traditionella turkiska dansen. Denna dans kommer vi härdanefter att ha som uppvärmning på måndagsstyrkan då det krävdes en riktigt bra kondis för att hänga med.

Kvällen kan sammanfattas med att alla har samlat på sig en rejäl summa poäng och nu laddar vi upp för morgondagens tävlingar. Glada hälsningar från Ebba & Bella.

Turkiet Dag 2 och 3 Dag 2 här på Skol-VM bjöd på 25 gradig värme, långdistans och fina prestationer av Sveriges representanter. Den gassande solen bjöd på flera utmaningar som många av oss klarade galant. En del av de som klarade det galant fick till och med sig hem en fin fin medalj eller diplom.

Dagen började med en lika bred frukost som igår. Sen tog vi oss ut till karantänen där vi alla sökte skugga pga den gassande solen. Det var kortare banor än vad vi svenskar är vana vid på långdistans, men kuperingen var tuff så den sög musten ur många. De flesta klarade det galant, inte minst Elin som vann sin klass, där Bella blev 3a och Sanna 4a. I killklassen gick det inte riktigt lika bra placeringsmässigt med prestationerna var ändå goda. Oliwer blev bästa kille med en fin 7:e plats med Henke tätt bakom sig på 8:e plats. För att nämna några andra som även de ingår i det svenska laget så tog Sandvikenboysen hem hela pallen i Selected M1 klassen, Jonna placerade sig på andra plats i Selected W1.

Efter tävlingen drog vi oss tillbaka till the amazing hotel. Här hade vi några soltimmar där vi underhöll oss med bland annat vattenpolo och tanning. Vi avslutade dagen med en obligatorisk prisutdelning på turkiskt sätt vilket innebar väldigt många namnupprepningar av pristagarna vilket retade upp några av oss. /Soliga hälsningar Elias och Oliwer (texten är dock redigerad och censurerad av Bella och Ebba) Skol VM Turkiet dag 3 Dag 3 här i Turkiet inleddes med morgon jogg och därefter poolhäng , mässa och uppträdande. På mässan fick vi smaka på massvis olika delikatesser och även se på massor med olika kartor från olika länder. Vårt uppträdande blev succé efter att vi fått med oss hela publiken på vår dans.

Fastän vi var tävlingslediga för dagen så beslutade vi oss för att sticka ut på morgon jogg. Under morgon joggen så fick vi se nya delar av den lilla staden Tekirova som innehöll vilda hundar, brädspelande pensionärer och lösgående höns. Efter denna upplevelse så drog vi oss ner matsalen för att få i oss den starka frukosten. Därefter var det poolhäng och allmänt slappande fram till lunch. Efter lunchen började dagen på riktigt. Nu var det dags för Sverigetruppen att öva in ett shownummer som skulle presenteras senare under dagen. Det var även dags för att börja planerade den stundande mässan där varje land skulle bjuda på något specifikt från deras land. Sverigetruppens monter bestod massvis med kartor från hela landet, polkagrisar och knäckebröd med kaviar, ost på tub eller kräftost. Kartorna gick åt som smör medan kaviaren var mindre omtyckt av våra besökare. De andra länderna bjöd på allt från bröd med grisfett till Polskt godis. Middagen stod näst på tur då vi åt kött och pommes ännu en gång. När vi var mätta och belåtna så var det nu dags för stunden vi alla väntat på, alltså Sveriges uppträdande. Truppen var taggad och förväntansfull inför vårt magnifika framträdande. När det väl var dags för vår tur så tog vi scenen med storm. Det bjöds på allt från kycklingsdans till Avicii. Vi fick med oss hela publiken och det blev succé. Efter ungefär 2 timmar underhållning så fick vi äntligen krypa upp till rummen för att börja ladda inför morgondagens medeldistans.

Över och ut //Henke och Simpa

Dag 4 Klockan ringde 07.30 och vi steg upp ur våra sängar, de flesta av oss gick ut en sväng på balkongen och kunde konstatera att det var strålande väder. Vi tog oss ner till frukostbuffén, där somliga av oss försökte pressa ner sötad gröt medan andra siktade in sig på den lite mer västerländska delen av buffén.

Idag skulle vi upp på högre höjd och trots förvaningar om lägre temperaturer glömde många ta med sig ordentligt med kläder. Dagens karantän låg i anslutning till en liten förskola och en moské, väl där fick vi höra skönsång från de turkiska småbarnen. En efter en begav vi oss mot start, men för att nå dit var vi tvungna att klara av en uppvärmningsbana. Banan innehöll inte bara kluriga kontroller utan även aggressiva tjurar som verkade minst lika attraherad som de turkiska pojkarna på svenska tjejer.

De mer tekniska banorna gynnade Eksjö eleverna där Oliwer tog hem ett guld och Henrik placerade sig på en 5:e plats. Tjejerna leverade återigen med Elin i toppen som tog ännu ett guld, Sanna på en tredjeplats och tätt efter Gabriella på en fjärde plats. Vid målområdet mötte vi vädret tränarna hade varnat oss för, regn och en hemsk kyla (15 grader). Svenskarna var den enda nation som väntade in alla sina löpare och tillsammans tog sig hem med bussen trots ett väldigt djupt startfält.

Hemma på Queens Park var det mat och allmänt tidsfördiv i form utav att utforska staden eller ta sig ett dopp i poolen. Sen kom den efterlängtade prisutdelning, där prispallarna var fullproppade med svenskar. Vi applåderade åt alla som steg upp på pallen vare sig de var svenskar eller icke och idag var prisutdelning nerkortad från 3 timmar till 2 vilket var uppskattat från många håll. Innan vi gick och la oss minglade vi med andra nationer och vi band starka band med vårt grannland i öst. Godnatt “Det är en dag imorrn å” - Morran

Otto, Sanna och Kerstin

Turkiet sista dagen

Torsdagsmorgonen började med att vi för sista gången begav oss till den maffiga frukostbuffen och där med laddade med extra croissanter, pannkakor och nutella. Sedan åkte vi i samlad trupp, spända över vilket äventyr som väntade oss, till en stor grusplätt i staden Kemer. Där mötte vi upp våra lagkamrater för ett avslutande ”Friendship Team Event” vilket innebar en tävling där laget tillsammans skulle ta 62 kontroller och utefter vägen samlas vid några speciella kontroller. För att lösa det här på ett snabbt och smidigt sätt så fick vi innan start en halvtimme på oss att planera vem som skulle ta vilka kontroller och i vilken ordning. Efter ett mer eller mindre otydligt startskott så sprang alla i väg åt spridda håll för att ta sig igenom banan. Det var en rolig sprintmiljö och vissa fick vänta längre än andra vid samlingskontrollerna, men resultatet av tävlingen var ändå 24 glada svenskar. Innan bussen gick tillbaka till hotellet var det dags för det efterlängtade tröjbytet. Vissa tyckte det var en rolig och social upplevelse medan andra fick en mer stressig tid när de insåg att deras favorittröjor försvann ur sikte. Trotts detta verkade ändå alla nöjda när de satte sig på bussen. Efter lunchen på hotellet befann sig alla liggandes i var sin solstol vid poolen. Svenne var den piggaste av oss och tyckte det var extra roligt att putta i oss andra. När våra sista soltimmar var över gick vi alla för sista gången och satte på oss sverigejackorna och sedan begav oss mot prisutdelning och avslutningsceremoni. En lång och lyckad prisutdelning blev det då tjejerna tog hem lagtävlingen och killarna placerades på en fin andra plats Kvällen avslutades sedan med ett fyrverkerisprakande ”farewell party” som blev riktigt lyckat. Väl till sängs igen ställde vi våra väckarklockor på kvart i fyra och det var dags att åka tillbaka till Sverige.