Utlandsläger i Tjeckien med resedagbok

Sören Olsen

2015 mar 13

Eksjö OLGY åker i dag på utlandsläger till Tjeckiens sandstensområde norr öster om Prag, närmare bestämt Doksy, där det väntar många utmaningar med den speciella tjeckiska terrängen.

Lägret varar från fredag till fredag, transporten sker som vanligt med stor buss och i år tar vi nattfärjan från Trelleborg till Rostock för att göra resan ännu mer bekväm.

OLGY har igen i år allierat sig med den lokala legenden Radek Novotny som står för banläggningen, senast var 2009 där OLGY var och besökte Tjeckien och bodde på samma Hotell. Tränare på lägret är utöver Linda och Sven-Gunnar (som också är chaufför), Andreas Bergander och Jacob Lindstam fick hoppa in istället för Niklas och Sören som tyvärr var tvungen att stanna hemma.

Träningsupplägget består av 9 träningar med olika moment (1-2 träningar per dag), men mestadels helhetsbanor för att lära sig behärska terrängen, men även riktnings och inläsningsövningar, samt sprint är på programmet.

Dessutom blir det tid för lite sightseeing i Prag och en heldag borta från boendet med 2 träningar i ett område med ännu större sandstensformationer som kan utmana orienteringen, samt bespisning på ett slott med fin utsikt över sandstenen.

Läs mer om Czech Sandstone O-Camp HÄR

Bilder från lägret Här

Dag 1

Det var en förväntansfull dag. 16.15 så var det dags för packning av buss. En stor samlad trupp elever stod ivriga på plats för att packa in sin väska.

16.45 beger sig den fullpackade bussen och de 52 eleverna mot Trelleborg och sedan vidare mot Tjeckien. Busskörningen ner till Trelleborg var det inte Sven-Gunnar som stod för utan en annan snubbe. Det bjöds på film och bussfest under resan. Filmen som visades på Tv-skärmen gick under namnet HOT FUZZ och var väldigt rolig. För att komma vidare ifrån Trelleborg var vi tvungna att åka på en utomordentligt spännande båtresa mot Rostock i Tyskland. Resan bjöd på det mesta. Tv4 i ett stort tv-rum lockade många elever. Det var sedan dags för läggdags för att senare gå upp klockan 05.15 för att äta frukost. Och nu var det lördag.

//Erik & Lucas

Dag 2

Andra dagen bjöd på bussfest, träning och mellomys. Här får ni läsa om vår spännande dag!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lördagen börjades med ett tidigt, och för vissa plågsamt, uppvaknande på Tyskt vatten. Vi bjöds på en god frukost och begav oss sedan direkt till bussen för avfärd. De två första timmarna var det ovanligt tyst i bussen då de flesta försökte jaga några extra sömntimmar. Men efter en kissepaus blev det mer liv i bussen och skvallret ekade än en gång mellan väggarna. Det bjöds även på filmmys och ett utomordentligt och lärdomsrikt quiz där Anton & Olle tog hem en jämn men prestigefull seger. Efter det följde ett stopp vid x antal snabbmatskedjor där många tog chansen att använda sina tyskakunskaper. När alla var mätta och glada passade tränarna och Rektorn på att lära oss lite om olika härskartekniker och vi fick med vår bussgranne diskutera och svara på frågor.

När vi sedan äntligen kommit fram till Doksy och Lesni Hotell var det ett snabbt utdelande av rum och sedan ombyte och avfärd till lägrets första träning. Passet bjöd på kupering, branter och mjölksyra då kartan i princip enbart består av branter, stenar och höjder med en kilometertid på över 10 min. Tjeckien har en lite speciell berggrund vilket gör att branterna blir en sevärdhet som en del gärna tog en paus vid. Under passet kunde man även nästan tro vi var på safari då många stötte på vildsvin, hjortar och rådjur ute i skogen. Detta ledde till många högljudda skrik och flera gömmor bakom stenar och dylikt. Efter ett tufft första pass åkte vi tillbaka och smakade på den tjeckiska matkulturen. Det bjöds på trerätters bestående av soppa, makaroner & köttgryta och chokladkaka. Efter det spenderades kvällen av diskuterande av kartor och Mellomys i de olika rummen. Med blandade känslor begav vi oss senare mot en välbehövd skönhetssömn.

Puss hej Elin, Hanna L & Amelia

Dag 3

Vi vaknade på våra 1x1 meters kuddar i våra lyxiga hotell-sviter klockan 07.15. Den mysiga mattanten hade ställt fram bröd med florsocker och jordgubbspaj-müsli. Det var smarrigt. Buzzen rullade en timme senare mot Supí Hora på en smal traktor-stig i det böljande landskapet. Hundrameters branter omringade oss på vägen dit. Kilometertiden idag ryktades om att vara 9-10 för Men Super-elite. Efter en brant nedgång till starten gav vi oss iväg på en kort bana som tog lååång tid. Rätt vägval var livsviktigt för den som ville klara av banan med livet i behåll. När alla äntligen kommit imål rullade buzzen tillbaka på traktorstigen. Den tjocka tanten hade lagat ärtsoppa som inte att var att rekommendera (don’t do this at home). Som tur var fanns det risotto som var över förväntan.

Eftermiddagspasset var en annan typ av terräng. Det var stenigt o kul. Nejdå Linda, det var grönt och kul. Som tur var så var det också lite flackare och man fick chansen att springa med en kompis och öva på att bomma. Alla var glada och nöjda efteråt. Efter passet drog buzzen till LIDL, där vi upptäckte hur förbannat jävla skit billigt det var i de tjeckiska matbutikerna. Till exempel kunde man köpa en chipspåse för 3 svenska kronor. LIDL hade nog aldrig haft så många nöjda kunder. Väl hemma hade den mastodonta tanten dukat upp ännu en mastodont måltid som vi mastodont fick smaska i oss innan det väntade vägvalssnack 2 och 2.

Nu ber vi för bättre väder imorgon, hoppas vädrets makter är med oss så vi kan få lite färg på tonårs flinten. Tack o hej, leverpastej!

Razzrazz, dansk-danskan och storbävern.

Dag 4

Fjärde dagen bjöd på fint väder, en tuff medeldistans bana och ett besök i Tjeckiens huvudstad Prag.

Uppstigning och frukost skedde vanlig tid och vi satt i bussen 08.15. Bussen rullade därefter iväg mot dagens träningspass, en förlängd medeldistans i rejält kuperad terräng. Denna träning sprang vi även med sportident för att kunna jämföra våra sträcktider. Tjejernas banlängd var 3,2 km och killarnas 3,6 km. Vi vet ännu inte resultatet men de ryktas om att segrartiderna låg på strax under 45 minuter. Det var en klurig bana och blev en hel del missar i skogen, men trots detta var det många som var glada och såg fram emot eftermiddagens utflykt till Prag. Under tiden folk väntade vid bussen fanns det möjlighet att utforska en gammal stenborg i närheten.

Klockan 13.00 satt vi åter i bussen, färdig duschade och hade ätit en god pasta. Det tog en dryg timme till Prag där vi sedan spenderade resten av eftermiddagen. Många ville besöka de kända sevärdheterna så som slottet, Karlsbron och gamla stan. Sedan fanns det även tid till fika och shopping. När vi återvände mot hotellet var alla trötta och såg fram emot middagen som väntade när vi kom hem.

// Moa x2 och Elvira

Dag 5

Femte dagen har bestått av strålande sol och därmed första doppet i år för många, två sprintar och ett glidarpass i fin terräng.

Halli hallao!! (skånskt)

Dagen började med en stark sovmorgon till 7.45 istället för traditionella 7.15 (kul). Första träningen var en sprint i DOKSY. Träningen bestod av två olika sprintar, varav den första ingick i PPPT. Det var ganska mycket vägvalsproblematik som lurade många till misstag. Den andra sprinten fick man göra som man ville, jogga lugnt eller lubba fort. Den sprinten bestod mestadels av skog. Topp tre i de båda klasserna blev som följer:

Boyz 1. Emil Granqvist 2. Joakim Andén 3. Anton Nilsson Lejdiz 1. Elin Granstedt 2. Sanna Fasth 3. Hanna Lindström

Efter avslutat pass följde lite poolhäng med flera dopp, såväl frivilliga som ofrivilliga. Kan tilläggas att poolens status var radioaktiv och till färgen grön. Efter en god lunch följde en halv föreläsning om tjeckisk orientering av vår gode vän Radek. Tyvärr avbröts föreläsningen av ett strömavbrott, och vi fick ta resten av föreläsningen efter träningen. Eftermiddagens träning bestod av en riktningsövning i otroligt fin och lite småflack terräng, solen gassade och många njöt. Dagen avslutades med sedvanlig måltid och lite valfritt häng. Över och ut!

Simon, Oskar Lu, Josefine

Dag 6

Dag 6 bjöd på mycket. Ägg och bullar till frukost, bortsprungna hundar, nyfödda kalvar, slott med fin utsikt, bortsprungna getter, längd- och höjdhopp samt ett besök på LIDL.

Dagen vi alla väntat på var äntligen här, vi skulle äta lunch på ett vackert slott med fin utsikt. Förutom den vanliga frukosten bjöds det även på ägg och bullar gjorda av gårdagens efterrätt som ingen tyckte om.

Svenne parkerade med bravur bussen längs en grusväg. Vi blev snabbt uppmötta av en bil som eftersökte någon tysktalande person. Amanda FW briljerade med sina tyskakunskaper och kunde meddela till oss andra idiomatiskt ofrälsta att de saknade en hund. Hunden var tydligen en ettårig valp, minst 1,5 meter i mankhöjd, dock inte farlig. Hunden hette Berry, och det var många som tog sig tid att speja efter honom i skogen, dock utan framgång.

Förutom att leta efter Berry var jakten på vägval minst lika viktig. Detta visades då de tappra hjältarna, vars banlängd var 7 kilometer, tillslut sprang hela 12 kilometer. Efter målgång och en stunds nyföddkalvskådning (den hade navelsträngen kvar!!!), skyndade vi oss in i bussen för att hinna med den fina middagen på det magnifika slottet. Förväntningarna var nästan lika höga som backen upp. Trotts att Svenne hade påmint oss om klädseln, var vi nog alla lite sunkiga när vi gick in på restaurangen. Maten var dock allt annat än sunkig, och efter en mustig tomatsoppa blev vi serverade varje orienterares dröm, spaghetti och köttfärssås. Måltiden var snabbt över och det kvarstod en timmes fri lek i slottets omgivning. Leken omfattade allt från att käka glass, till att utforska grottor och kasta pinnar nedför stup.

När lekstunden var till ända satte vi oss alla fastspända i bussen igen och det bar av mot ett av Tjeckiens tuffaste och svåraste områden. Under gårdagens föreläsning hade vi fått råd att tänka lite som sprint bland branterna, då de var skyhöga och opasserbara. Om man inte ville följa detta var föreläsarens andra tips att plocka kram sina gamla friidrottskunskaper, och helt enkelt hoppa från brant till brant, något som också krävde ganska mycket mod. Banan blev till ett äventyr och trots de korta banlängderna var snittiderna en bra bit över timmen.

Vid denna tidpunkt var dagen nästan slut och det återstod ett stopp på LIDL. Likt förra gången stormade vi hela butiken och även denna gång var priserna helt gaaaaaalet låga. Tänket på vad man skulle handla var lite olika; en del bunkrade för kvällen, andra för hemresan, och en del för hela livet. Nu väntar en sista natt på de bastanta kuddarna innan vi påbörjar vår sista dag i Tjeckien.

Tack o hej! /Swag, Vilmsencool och Tranan (den lilla)

Dag 7

Denna dag, som var den sista på lägret, vankades den oerhört prestigefyllda lägerstafetten. Stafetten är en mixad parstafett.

Denna dag, som var den sista på lägret, vankades den oerhört prestigefyllda lägerstafetten. Stafetten är en mixad parstafett. Killarna startar med att springa en bana på dryga kilometern. Tjejerna tar därefter över och springer samma bana, fast med en annan gaffel givetvis. Sedan följer 5 stycken småslingor som tog ungefär 3-5 minuter att genomföra. Stafetten avslutades sedan med att killarna sprang en lite längre rak sträcka.

Topp 3 blev följande: 1. Sanna & Rasmus 2. Tilda & Oliwer 3. Sophia & Heino

Efter stafetten väntade packning, duschning och lunch innan vi satte oss på bussen hem mot Eksjö. Men bara efter ett par timmar så var det något som inte stod rätt till med bussen. Den gav ingen gas i uppförsbackarna. Så efter att ha kört i en medelhastighet av 40 km/h så rullade vi in till en volvoverkstad i Dresden. Där konstaterades det att turboslangen hade gått sönder. Våra tyska vänner kunde inte laga detta direkt vilket innebar att vi inte skulle hinna med vår färja i Rostock. Lösningen blev övernattning på hotell Ibis i Dresden. Innan man kröp till kojs han man också med att utforska staden som mest är känd för bombningarna under andra världskriget.

Dagen efter blev det en fin hotellfrukost innan den lagade bussen rullade iväg strax före åtta. Nu blev resan via Danmark istället och runt halvtiotiden, efter flertalet filmer, var vi äntligen framme i Eksjö.

Elias, Sara & Markus