Träningsläger Italien 2024

Linda Nordin

2024 Jun 1

Då var det dags för skolårets utlandsläger. Vi startade resan mot Italien torsdag den 23 maj och kommer tillbaka till Eksjö den 2 juni. Här nedan följer vår reseberättelse skriven av oss elever.

Dag 1

Efter en lång resa är vi äntligen framme i alperna, närmare bestämt sydtirolen. Lördagsmorgonen började med frukost innan vi begav oss ut på den första träningen, model medeldistans, som utgick från boendet. Målet med passet var att kika på terrängen, det var jättefint och de flesta tyckte det var en perfekt start på lägret. Vi passerade även en kontroll med en utsikts plats då vi befann oss ovanför molnen.

Efter träningen blev det lite chill time och sedan en lång god trerätters lunch innan vi åkte mot dagens andra träning. På vägen dit stannade vi för en kort vandring och sightseeing för att titta på ett naturfenomen. Själva träningen var en långdistans, i Pemmern, som gick på 1700 meters höjd. Fint, tufft och klurigt var orden som många summerade denna träning med.

Väl tillbaka på boendet kastades vi rätt in i middagen då det återigen bjöds på trerätters. Underbart! Kvällen avslutades med chill på rummen innan många gick och la sig tidigt för att ladda upp inför morgondagens äventyr.

Dag 2

Idag har vi varit på en dagstur till Passo Sella som låg 2300 meter över havet. Detta är en fin skidort som vi verkligen fick se på nära håll. Tur i oturen så var det fortfarande snö på marken men det utnyttjade vi på lite olika sätt. En del undvek det så mycket som möjligt medan andra körde slip and slide. Första träningen var i ett väldigt detaljrikt område där man inte fick släppa kartan ur sikt. Det var sagt att man skulle springa och ha flyt, men för det flesta var gång maxfarten i denna terräng. Men det var ingen som kam tillbaka med sura miner tack vare den fantastiska utsikten man fick uppleva. Efter träningen i väntan på nästa fanns det lite olika aktiviteter. Vissa gick runt och körde disc golf medan andra passade på att ligga och finslipade på sin bränna i UV 7. Det togs också ett olgy foto för den nya broschyren. Nu när vi varit så högt upp var det dags att ta sig ner med hjälp av en down hill orientering. På 4–6 km skulle vi springa hela 400 m neråt med tanke om att träna slutning och kontrolltagning. Väl nere tog vissa ett dopp i den iskalla bäcken som runnet ner hela vägen från toppen. Ola Leire drog också en monsterdrive på hela 175 m och blev nästan kickad från olgyt eftersom han var ytterst nära att träffa bussen. På kvällen åt vi en fin tre rätters middag som även bjöd på en liten trudelutt för Kempen då han nu får ta körkort. /Ola Leire, Wilmer Kempe

Dag 3

Ny vecka, nytt boende! Idag var det dags att lämna costalovara och ta oss ytterligare söder ut, närmare bestämt till Roncegno. Men först skulle vi springa en sprint i Kastelruth. Vi packade bussen full och begav oss mot sprintstaden. Sprinten var både rolig och klurig, många hade problem med bommar medans andra gjorde finfina lopp. Segrade gjorde Tova Rangert och Niels Dahlgaard, grattis!

Sedan gjorde vi oss fräscha (så gott det gick) och åkte vidare till Bolzano, där vi åt på olika restauranger, köpte glass och några tog sig upp med gondolen för fin utsikt över stan. Efter några timmar spenderade åkte vi till vårt nya boende i Roncegno. Resten av dagen var början på ett vilodygn, och vi chillade mest på det nya boendet. Sedan var det trerättersmiddag, och efter det häng på boendet med kortspel och bordsfotboll innan de nya sängarna skulle testas, och ännu en lägerdag nådde sitt slut.

Dag 4

De flesta väcktes av kyrkan som ringde klockan 7 – en viktig förlorad timme då frukosten var mellan 8-8.30. Många hade gärna velat ha frukosten ännu senare eftersom vi hade en ”viloförmiddag”. Några utnyttjade tiden bra med plugg, medan andra scrolla Tiktok i sängen hela förmiddagen.

Efter en stabil lunch så åkte vi på träning väster om Trento på en träningskarta inför JVM 2025. Det var en långdistans i en enorm sluttning med vägvalsorientering i strålande sol. Dock ett av de tuffare passen under detta lägret – de flesta kom upp i 400 höjdmeter eller mer. Men inga sura miner utan alla kämpar på än så länge!

Bussresan hem från träningen blev lite längre för att vi fastnade i Trentos rusningstrafik men vi hann till middagen och de som ville kunde duscha innan. Vi är nu inte ensamma på hotellet längre utan en liga på 30 barn skriker så det ekar i korridorerna, kan bli några tuffa nätter framöver……

Dag 5

Dagen började med frukost på hotellet innan vi åkte på träning i Vezzano där det var dags för moment ol på en träningskarta till JVM 2025. Det tränades på diverse olika moment, bland annat kurvbild, micro och korridor. Efter blandade åsikter om den brötiga terrängen och ett flertal nya fästingar rullade bussen hem för lunchpaus.

Efter lunchen var det matteprovdags för ettorna medan andra passade på att njuta av solen som äntligen tittat fram. Sedan var det dags för den avslutande sprinten i PPPT i grannbyn Borgo Valsugana. Många var nöjda med sina lopp efter den roliga men utmanande sprinten och vann gjorde Tuva Ö och Arvid. Efter en spännande uppgörelse i totalställningen i årets PPPT vann där tillslut Arvid och Alva B

Dag 6

I dag stod en heldag i Primiero på menyn. Första träningen var en Downhill, som dock startade med 200 m stigning til start. När man först hade nått startpunkten, väntade en fin öppen bokskog. Om du frågor oss var det lägrets hittills roligaste träning. Efter en blöt med fin träning, åkte vi in till Fiera fi Primiero för att vila. Regnet gjorde att flera hittade bussen ganska fort. Dagens andra träning var en rerun av JVM stafetten från 2009. Ett nytt men jättefint terräng väntade. Vissa slutade träningen av med en klurig mikro i alla stenen. Då vi kom hem till middagen, hade vi fått fint besök av en massa speciella människor från lokal området. Borgmästare och andra högstående människor hålade av italienska standarder korta talar, om ni frågar oss var de nog inte så korta. Dagen slutade med ett bild med alla de italienska VIP’s. Och sen kunna vi gå in och vila efter en lång dag i de italienska alperna.

Dag 7

Läger fredag 31/5

Idag vaknade vi till ett ruskigt väder och tyvärr ännu några sjukdomsfall. Vi som inte var sjuka åkte iväg på lägrets enligt vissa mest utmanande träning (eller träningar?) nämligen en prolog följt av jaktstart. Regnet vräkte ned men vi sprang självklart ändå. Det blev en tuff och utslagsgivande sluttningsorientering i form av en förkortad medeldistans. Segrande ur prologen var Tuva Ö och Arvid S som då fick starta först i den kommande jaktstarten.

Vi värmde och återhämtade oss i bussen i någon timme innan jaktstarten gick av stapeln. Ett tätt startfält ledde till spännande och fartfylld orientering. Tillslut stod Ludwig R och Alma S som vinnare även om många som kämpade i den tuffa terrängen och utmnande vädret kände sig som segrare på nått sätt. Vi begav oss hemåt till lunch och vila.

På eftermiddagen genomfördes den traditionella lägerstafetten, i år en rafflande sprintstafett. Josh hade jobbat hårt med kartrevidering och lagt roliga banor. Efter totalt sex träskor med mycket omkastning vann Alma och Ola, följt av Stina och Niels och tredjeplatsen spurtade Cajsa och Victor till sig.

Efter dusch avnjöt vi vår sista trerätters här i Italien. Sedan packade vi bussen och sa godnatt efter en fullspäckad dag